Å drive fram våren

Å drive fram våren

Den som venter på våren, venter neppe forgjeves, men kan bli utålmodig. Jeg driver på med kvister.
  • Publisert: 17. jan 2011
  • Sist oppdatert: 18. jan 2011
De fleste vårblomstrende busker og trær kan drives fram til tidlig blomstring innendørs. Gullbusken (Forsythia) svikter meg aldri, så den begynner jeg med. Frukttrær, prydeple-, og prydkirsebærtre er enkle å drive fram. Andre som egner seg for en sniktitt på våren er kornell, gyvel, syrin, spirea og blodrips.
Gullbusk (Forsythia)
Gullbusk (Forsythia)

Slik gjør du det: Skjær kvistene av med et skrått snitt. Bruk en skarp kniv, eller ditto hagesaks. Sett de straks i kaldt vann. Kvistene bør stå kjølig, men lyst mens de drives frem. Skift vann så ofte du husker på det, gjerne daglig, og alltid kaldt. Noen ”drivere” tilsetter et par dråper klorin i vannet, andre næring for snittblomster. Det finnes dem som sverger til isbiter i vannet. Når blad eller blomster dukker opp på kvisten, kan du ta dem inn i varmen. Men vil du de skal spre vårstemning så lenge som mulig, bør du unngå direkte sol og ikke sette dem over en varm panelovn eller radiator. Et kjølig tilholdssted om natten forlenger også holdbarheten. Tiden det tar før vårstemningen brer seg er fra 1-3 uker, og avhenger av hva du driver fram, og hvor langt våren har kommet der du driver på.
 
Mange kjenner sevja stige når bjørka får museører. Klarer man ikke vente, kan man jo ta inn bjørkeris selv om det ikke er fastelaven. Det driver jeg med.

WiPlog
Emneordvår

Les også om :

Å drive fram våren

Å drive fram våren

Den som venter på våren, venter neppe forgjeves, men kan bli utålmodig. Jeg driver på med kvister.Les mer »
.
Økologiske frø

Økologiske frø

Når jeg sår spiselige planter liker jeg å bruke økologiske frø. Det er lett som en plett å bestille fra nett. Les mer »
.
.