FOTO: Tore Guriby

Balansekunst på terrassen

I Yvonne Dengins uterom mangler plantene bakkekontakt. Til gjengjeld har de en fantastisk utsikt!
  • Publisert: 27. mai 2010
  • Sist oppdatert: 9. jun 2011
En balansert fargepalett binder sammen en miks av klassisk og moderne stil på hagedesigner Yvonne Dengins terrasse.

I vinter flyttet hun, ektemannen, to av barna og en katt til terrasseleiligheten på Lysaker Brygge. Her har hagedesigneren laget et lekkert og praktisk uterom av en terrasse på 19 kvadratmeter med fantastisk utsikt utover Lysakerfjorden.
 
- Hageinteressen startet tidlig. Jeg vokste opp med mitt eget hagehjørne i en generasjonsbolig hvor farmor alltid sto med rumpa opp i hagen. Når familien gikk tur tok jeg med planter på rot fra naturen og plantet dem i hjørnet mitt. Jeg har også vært interessert i interiørdesign så lenge jeg kan huske, forteller Yvonne Dengin som foruten å drive sitt eget hagedesignfirma også har skrevet tre hagebøker.

Etter ti år i reklamebransjen, og etter at hun hadde laget sin rekkehushage nummer to, ba stadig oftere venner og naboer henne om hageråd.

- Tanken om å bli hagedesigner hadde ligget i bakhodet en stund da jeg leste om en svensk dame som gjorde sin hageinteresse til levevei. "Da kan jeg og!" tenkte jeg, og startet opp i 1997 med hjemmekontor. Nå har jeg fire ansatte og jobber med 120 nye hager i løpet av et år. Så på fritiden er det deilig å slippe å stelle for mye i egen hage.
 
MED STORE VINDUER OG SKYVEDØR i glass, virker Yvonnes overbygde terrasse som et rom i leiligheten.

- Vi valgte å ha koseplass ute på terrassen, og spiseplass rett innenfor. Døren mellom terrasse og stue står oppe hele tiden; om morgenen sitter vi ute med kaffe og avis, og ser utover Lysakerfjorden.

Det første som slår en er at alle fargene går så godt sammen. Fargeskalaen holdes i grålige toner, natur, offwhite, ispedd fargestenk i blått og grønt. Yvonne har tatt utgangspunkt i fargen på husets fasade og vindusrammer. De keramiske flisene på gulvet har et natursteinpreg. En sofa i naturfarget polyrotting, med gråbrune puter, solseng og stol i offwhite innbyr til å slå seg ned.

- Det er viktig at terrassemøbler er lette, fleksible og tåler å stå ute.
 
Langs terrassens ytre rekkverk står grupper av krukker med planter i.

- Jeg er mer opptatt av bladverk og teksturer på planter, og av vakre krukker enn av blomster. Her har jeg kopier av viktorianske krukker, og moderne krukker som er rene i formen. Man bør bruke store, frostfrie krukker, minimum en halv meter i diameter. Selv har jeg vintergrønne planter som har stått årevis i samme krukke, og krafser bare litt ny jord ned en gang i året. De største plantene har jeg plassert der hvor jeg ønsker å skjerme mot naboers vinduer og inngangsparti. Men jeg vil ikke at det skal bli for kompakt. Folk skal helst ikke se inn, men jeg vil se ut, sier Yvonne.

PLANTER SOM SKAL STÅ I KRUKKE på terrassen må tåle vind og tørke, og Yvonne anbefaler kjeglegran i skygge, i sol andre typer gran, dvergsorter av furu og einer.

- Sedum og takløk er topp, de tåler mye sol og tørke. Og hosta er en vinner i skygge. Klokkebusk, japanspirea, bjørkebladspirea og hvit potentilla er også fine i krukker. Selv har hun høstsedum, ullvier, og ulike sorter prydgress som Carex, sølvhavre og blåsvingel i krukkene sine.

- Jeg liker kontrasten mellom de ulike formene på blader, og prydgress får vakre strå som også er flotte om vinteren med rimfrost.
 
ETTER EN KNAPP SESONG med terrasse, er det særlig en ting Yvonne savner ved det å ha hage, å flytte seg med sola.

- Men jeg savner ikke plenklipp og luking.

Yvonne Dengin skriver nå på en bok om uterom uten bakkekontakt. Den består av både praktiske råd, og tips om hvordan man lager en gjennomført stil på terrassen.
 
(Publisert i Budstikka 15. august 2009)
 

WiPlog

Les også om :

Den ville villahagen

Den ville villahagen

La humla suse og gled deg over alt som gror! I Henny Moans naturhage er det ingenting som heter ugress. Les mer »
.
Harmoni i krimdronningens hage

Harmoni i krimdronningens hage

Unni Lindells uterom har majestetiske trær, rene, klare linjer, brostein, og planter i nyanser av rødt, lilla og grønt. Samt nedgravde sikkerhetskopier til bokmanus. Les mer »
.
Tors late hage

Tors late hage

En hage som krever akkurat så mye jobb som du gidder, hva blir det? En hage for nytelse. Les mer »
.
Nytt liv i kunstnerhagen

Nytt liv i kunstnerhagen

Billedkunstner Eline Huitfeldt (55) maler fargerike bilder. I hagen henter hun inspirasjon fra fargene og energien i alt som vokser. Les mer »
.
Balansekunst på terrassen

Balansekunst på terrassen

I Yvonne Dengins uterom mangler plantene bakkekontakt. Til gjengjeld har de en fantastisk utsikt!Les mer »
.
En praktfull atriumhage

En praktfull atriumhage

Et intimt uterom bygget inn i selve huset. Ekteparet Wieses hemmelige hage blomstrer fra tidlig vår til sen høst.Les mer »
.
Vilt og vakkert

Vilt og vakkert

Ute i naturen plukker Beate Slipher (62) ville matvekster. I hagen spiller hun på lag med sine grønne venner. Les mer »
.
Drømmehagen

Drømmehagen

I Guri Haavis (47) uterom vandrer man på smale stier blant et mangfold av frodige vekster. Hagen er til å drømme seg bort i.Les mer »
.
Planter i arktisk klima

Planter i arktisk klima

I Vardø gjelder det å stå han av når det blåser som verst. Men selv her, i landets eneste by med arktisk klima, får hageentusiaster plantene til å trives. Les mer »
.
Interiørdamas uterom

Interiørdamas uterom

I Annett Sturks (42) hage nyter man måltider i en overbygd terrasse med peis, eller slapper av i flettede sjeselonger. Et sjarmerende uterom med duse farger og en blanding av nytt og gammelt. Les mer »
.
Gourmetgartnerens hage

Gourmetgartnerens hage

Arild Johan Landsnes (60) svermer for den engelske landskapshagen, og driver gourmetbutikk for planteelskere. Det synes i hagen hans.Les mer »
.
.