Foto: Eva Groven

Den ville villahagen

La humla suse og gled deg over alt som gror! I Henny Moans naturhage er det ingenting som heter ugress.
  • Publisert: 1. jun 2010
  • Sist oppdatert: 18. jan 2011
Mang en stor rolletolkning er blitt til i skuespillerinne Henny Moans (73) hage på Jar. Da Henny, hennes daværende ektemann André Bjerke og datteren Vilde i 1963 flyttet til villaen fra 20-årene, var den eventyrlige naturhagen omgitt av tett skog. I den lille skrivestuen i hagen har André Bjerke og senere hennes daværende samboer Ole Paus tilbrakt sine dikterstunder. Bjerkes fetter, Jens Bjørneboe, både bodde og skrev der når han ikke hadde andre steder å være.
 
Vidunderlige trær
Den gode atmosfæren var det første kunstnerparet la merke til da de kom til den halvannet mål store naturtomten. Den gang lekte alle barna i nabolaget i skogen foran tomten. - Barn elsker å være i skogen, sier Henny Moan og klatrer selv opp i et blomstrende morelltre.
- Deilig å være så langt oppe!

Hagen er fortsatt en oase mellom furu, gran, ask, hassel, lønn, bjørk og rogn. - Alle kloke mennesker skjønner at trær er vidunderlige, sier Henny når hun kommer ned. - Med god grunn har mange store forfattere hyllet trær, fortsetter hun, og røper at bjørk er en favoritt. - Sløret når den springer, som et vidunderlig lysegrønt brudeslør. ”De to hvite nonner” kalte jeg to av bjerkene, de hadde så hvite stammer.

Henny Moan er glad i løv. - Jeg elsker å rake løv og se løv falle. Det blir til den deiligste jord. Trærne feller blad som blir jord de kan vokse i. Naturen er viselig innrettet.
 
En valmue forandrer alt
Bærums teaterdiva er ute nesten hele tiden. Fra slutten av april spiser hun frokost i hagen.
- Jeg blir helt ør i hjertet når jeg ser den første hestehoven, sier hun gledesstrålende. - Der er en fantastisk plante! Henny peker på et grønt teppe med skvallerkål. - Jeg spiser masse av den, klipper den over potet, har den på brunost, og lager te av den. De store vakre bladene pynter jeg bord med. Og hun spiser andre viltvoksende planter. - Løvetannblader smaker nesten som ruccola i salat. Brennesle brukte jeg så mye til suppe og stuing at den forsvant. Tenk det!, sier hun forferdet.

På bakken under trær og villroser, blant villbringebær og markjordbær deltar også staudene i den bohemske hagefesten. Lupiner, kornblomster og akeleier danser tett sammen med forglemmegei. Men den største favoritten er de gammeldagse valmuene som vokser over hele hagen, og blomstrer fra juni. Henny er fascinert av den røde valmuen, dens kraft, intensitet, og glød, og mener en valmue forandrer alt i en hage.
 
Spill levende planter
En gang reddet en bjørk huset da det tok imot en fallende gran. - Husk den bjerka må aldri tas, sa André Bjerke. Mange år senere fjernet Henny den allikevel fordi den skjermet for soveromsvinduet. - Da skjedde en forferdelig ulykke, forteller hun alvorlig. En annen gang hørte hun en bjørk tale til seg. På slutten av femtitallet gikk et støt igjennom henne da en tulipan skrek sitt stumme skrik. Dagen etter var den død. Det samme skjedde med en tøffelblomst som ble mobbet i et festlig lag. - Jeg fikk helt vondt av den, og har båret på det senere. Det tok lang tid før jeg turte å fortelle om det, folk vil jo tro jeg er gal, men så kom jeg over en bok av Elie Wiesel som har hatt lignende opplevelser.

Den nylig pensjonerte skuespillerinnen har en fantastisk karriere bak seg, og fortsatt står hun på scenen. - Jeg klarer ikke si nei, smiler hun. I sommer spiller hun i Bærums Verk Spillet, og skal på turne med Hamsuns tekster.

(Publisert i Budstikka 16. mai 2009)
WiPlog

Les også om :

Den ville villahagen

Den ville villahagen

La humla suse og gled deg over alt som gror! I Henny Moans naturhage er det ingenting som heter ugress. Les mer »
.
Harmoni i krimdronningens hage

Harmoni i krimdronningens hage

Unni Lindells uterom har majestetiske trær, rene, klare linjer, brostein, og planter i nyanser av rødt, lilla og grønt. Samt nedgravde sikkerhetskopier til bokmanus. Les mer »
.
Tors late hage

Tors late hage

En hage som krever akkurat så mye jobb som du gidder, hva blir det? En hage for nytelse. Les mer »
.
Nytt liv i kunstnerhagen

Nytt liv i kunstnerhagen

Billedkunstner Eline Huitfeldt (55) maler fargerike bilder. I hagen henter hun inspirasjon fra fargene og energien i alt som vokser. Les mer »
.
Balansekunst på terrassen

Balansekunst på terrassen

I Yvonne Dengins uterom mangler plantene bakkekontakt. Til gjengjeld har de en fantastisk utsikt!Les mer »
.
En praktfull atriumhage

En praktfull atriumhage

Et intimt uterom bygget inn i selve huset. Ekteparet Wieses hemmelige hage blomstrer fra tidlig vår til sen høst.Les mer »
.
Vilt og vakkert

Vilt og vakkert

Ute i naturen plukker Beate Slipher (62) ville matvekster. I hagen spiller hun på lag med sine grønne venner. Les mer »
.
Drømmehagen

Drømmehagen

I Guri Haavis (47) uterom vandrer man på smale stier blant et mangfold av frodige vekster. Hagen er til å drømme seg bort i.Les mer »
.
Planter i arktisk klima

Planter i arktisk klima

I Vardø gjelder det å stå han av når det blåser som verst. Men selv her, i landets eneste by med arktisk klima, får hageentusiaster plantene til å trives. Les mer »
.
Interiørdamas uterom

Interiørdamas uterom

I Annett Sturks (42) hage nyter man måltider i en overbygd terrasse med peis, eller slapper av i flettede sjeselonger. Et sjarmerende uterom med duse farger og en blanding av nytt og gammelt. Les mer »
.
Gourmetgartnerens hage

Gourmetgartnerens hage

Arild Johan Landsnes (60) svermer for den engelske landskapshagen, og driver gourmetbutikk for planteelskere. Det synes i hagen hans.Les mer »
.
.