Foto: Karl Braanaas

Drømmehagen

I Guri Haavis (47) uterom vandrer man på smale stier blant et mangfold av frodige vekster. Hagen er til å drømme seg bort i.
  • Publisert: 25. mai 2010
  • Sist oppdatert: 9. jun 2011
Etter å ha bodd seks år like ved Den kongelige botaniske hage (Kew Gardens) i London, flyttet Guri og familien i 1996 til Stabekk og en hage på litt under halvannet mål. Guri er utdannet innen hagebruk på Norges Landbrukshøyskole, og driver sitt eget hagedesignfirma.
 
- Jeg ble sterkt inspirert av den romantiske engelske hagestilen da vi bodde i London. Engelskmennene er jo kjent for sin store hageinteresse og sine mange private besøkshager, forteller Guri.

I hagedesignerens egen hage utgjør en stiltypisk roseportal inngangen til et overveldende hagebesøk.

- Da vi kom hit, bestod den flate tomten stort sett av plen, noen få roser, et par store trær vi har fjernet, og en junisøtmispelhekk vi har beholdt, sier Guri.

NÅ ER HAGEN en bugnende oase hvor smale stier fører til stadig nye synsinntrykk, og steder man kan sette seg ned, lukte på rosene og oppdage enda flere vekster.

- Denne lukter nydelig, ”Frühlingsduft”, heter den. Jeg er glad i gammeldagse, fylte roser som dufter. Og liker roser og klematis som slynger seg opp i trær. Peoner er jeg også betatt av, de enorme blomstene er fascinerende og fine og sette i vase. Jeg har alltid vært veldig glad i blomster, og lager ofte blomsterbuketter.

En prektig fagerbusk blomstrer ivrig med sine tallrike sart rosa klokker. Og overalt er det blomstrende stauder som iris, liljer, storkenebb og stjerneskjerm.

- Jeg prøver å holde meg til noen få farger, særlig lilla, rosa og mye hvitt. Hvitt passer til andre farger og binder hagen sammen. Også er det så fint med hvite blomster om kvelden.
 
DE FLESTE som kontakter Guri er opptatt av å ha en lettstelt hage.

- Jeg anbefaler å samle plantene i store grupper eller felter. Det blir både dekorativt og praktisk i forhold til plenklipp. Når det gjelder stauder, er det flott å velge frodige planter med kraftig bladverk. Bronseblad er for eksempel en nyttig staude som fyller store områder. Og når man handler i hagesentre, er det viktig å ikke bare kjøpe det som blomstrer der og da, men også tenke på blomstring om høsten.

Til små hager synes Guri det kan være fint med en fri, blomstrende hekk om man ønsker variasjon i form og farger.

- Dvergsyrin og svartsurbær kan inngå i en slik hekk. Av trær er hjertetre favoritten min. Det er grasiøst og passe stort i villahager. Om våren har det mørkerøde blader som blir grønne sommerstid, mens de blir oransjegule om høsten. Men uansett hva man skal plante, er det viktig å bearbeide og forbedre jorda først, presiserer hun.
 
- HER GIKK DET egentlig en sti, men prestekragene har tatt over, og jeg har ikke hjerte til å rykke dem opp, smiler Guri.

Derfor følger vi en annen sti mot grønnsakshagen ved siden av huset. Her dyrker hun sukkererter, aspargesbønner, spinat, flere typer salat, ruccola, bladpersille, rødløk, luftløk, asparges, reddik, squash, gresskar, månedsjordbær, druer og poteter. Og i den nedre delen av hagen står et sjarmerende drivhus bygget av gamle vinduer hvor hun dyrker tomat, paprika, agurk og basilikum. Foruten et fikentre som står med kart inne i drivhuset, har både ferskentre, morelltre, epletre og bærbusker fått plass i hagen. Det er derfor nok å høste av for familien som ofte sitter ute i hagen og spiser. Ved spiseplassen er det anlagt en nydelig liten hagedam med vannliljer og en stor gullfisk.

- Det er Knut. Han settes ut i dammen i april-mai, og tas inn igjen i oktober. Naboens katt tilbringer også mye tid her ved dammen, smiler Guri Haavi.

(Publisert i Budstikka 4. juli 2009)
 

WiPlog

Les også om :

Den ville villahagen

Den ville villahagen

La humla suse og gled deg over alt som gror! I Henny Moans naturhage er det ingenting som heter ugress. Les mer »
.
Harmoni i krimdronningens hage

Harmoni i krimdronningens hage

Unni Lindells uterom har majestetiske trær, rene, klare linjer, brostein, og planter i nyanser av rødt, lilla og grønt. Samt nedgravde sikkerhetskopier til bokmanus. Les mer »
.
Tors late hage

Tors late hage

En hage som krever akkurat så mye jobb som du gidder, hva blir det? En hage for nytelse. Les mer »
.
Nytt liv i kunstnerhagen

Nytt liv i kunstnerhagen

Billedkunstner Eline Huitfeldt (55) maler fargerike bilder. I hagen henter hun inspirasjon fra fargene og energien i alt som vokser. Les mer »
.
Balansekunst på terrassen

Balansekunst på terrassen

I Yvonne Dengins uterom mangler plantene bakkekontakt. Til gjengjeld har de en fantastisk utsikt!Les mer »
.
En praktfull atriumhage

En praktfull atriumhage

Et intimt uterom bygget inn i selve huset. Ekteparet Wieses hemmelige hage blomstrer fra tidlig vår til sen høst.Les mer »
.
Vilt og vakkert

Vilt og vakkert

Ute i naturen plukker Beate Slipher (62) ville matvekster. I hagen spiller hun på lag med sine grønne venner. Les mer »
.
Drømmehagen

Drømmehagen

I Guri Haavis (47) uterom vandrer man på smale stier blant et mangfold av frodige vekster. Hagen er til å drømme seg bort i.Les mer »
.
Planter i arktisk klima

Planter i arktisk klima

I Vardø gjelder det å stå han av når det blåser som verst. Men selv her, i landets eneste by med arktisk klima, får hageentusiaster plantene til å trives. Les mer »
.
Interiørdamas uterom

Interiørdamas uterom

I Annett Sturks (42) hage nyter man måltider i en overbygd terrasse med peis, eller slapper av i flettede sjeselonger. Et sjarmerende uterom med duse farger og en blanding av nytt og gammelt. Les mer »
.
Gourmetgartnerens hage

Gourmetgartnerens hage

Arild Johan Landsnes (60) svermer for den engelske landskapshagen, og driver gourmetbutikk for planteelskere. Det synes i hagen hans.Les mer »
.
.