Foto: Simen Dieserud Thornquist

En praktfull atriumhage

Et intimt uterom bygget inn i selve huset. Ekteparet Wieses hemmelige hage blomstrer fra tidlig vår til sen høst.
  • Publisert: 26. mai 2010
  • Sist oppdatert: 9. jun 2011
I 1966 flyttet Marianne og Bjørn Wiese og deres barn til et nybygget atriumhus på Borgen. Nå nyter de en aktiv pensjonisttilværelse i det samme huset med en atriumhage på 10x10 meter. Bjørn, som alltid har tegnet mye ved siden av sitt yrke som sivilingeniør, er blitt en anerkjent billedkunstner. Marianne har vært oversykepleier på Dikemark, og er i dag sykehusvert.
 
- ATRIUMHAGEN er sommerrommet til huset, og de store vinduene gjør at den blir en del av huset, sier Bjørn.

- Det er ikke få som har prøvd å gå igjennom dem, legger Marianne til.
- Særlig om kvelden, humrer Bjørn.

Noen få år etter at de flyttet inn bygget Bjørn et svømmebasseng og en treplatting som får sin fine glød når den behandles med gylden olje.

- Vi bruker bassenget mye, og det er veldig populært blant barnebarna. Mange barn har lært å svømme her, forteller de. Det er både en frokostplass, midt-på-dagen plass, og en middagsplass i den lille hagen, og når de tar ut den store markisen kan de ha selskap ute selv når det regner.

Begge er de glad i farger, og fra sitt ateliervindu får Bjørn glede av hagens fargespekter. Men det er Marianne som har de grønne fingrene. Hun er opprinnelig fra Sverige, og det var særlig en plante hun visste hun måtte ha i hagen, nemlig rododendron.

- Min far hadde sommersted i Skåne hvor det finnes skoger av rododendron. Ellers er hagen blitt til mens tiden går. Jeg får inspirasjon fra hageblader, og er først og fremst opptatt av at noe skal blomstre til enhver tid.
 
ATRIUMHAGENS VEGGER er frodige med eviggrønne planter, villvin, klatrehortensia, klatreroser, klematis og druer.

- Rosen ”New Dawn” er så flott mot den mørke husveggen sammen med klematisen ”Jackmanii”, mener Marianne.

Det er tett i tett med sommerblomster og stauder i hagen. Kornblomster med sin praktfulle blå farge, tigerlilje og mye floks som står klar til å blomstre til høsten.

- Jeg er glad i juleroser, for de kommer så tidlig. Og snøklokker må jeg ha, det er en måte å komme igjennom vinteren på. Om våren er plenen full av scilla, og om høsten setter jeg ned kurver med tulipanløk som jeg tar opp etter blomstring. Marianne peker på geitramsen.

- Rallarros heter den på svensk, den har kommet av seg selv. Med et så flott navn på svensk, må den få bli. Mye av det man ser på som ugress er vakkert. Her er det et villnis av prestekrager, men Bjørn synes de er så fine sammen med roser, så da blir de her. Jeg vil heller ha en levende hage enn en perfekt, sier hun. Bjørn er svak for roser, særlig skjønnheten i blomstene når de er halvt utsprungne.
 
EKTEPARET begynner utesesongen så fort som mulig, og har varmelamper ved middagsplassen. - Det er en liten hage som gir mye glede. Med planter som er plantet tett sammen blir det heller ikke mye ugress, påpeker Marianne.

Selve tomten er på ett mål, og utenfor atriumhagen er det plen og mange kirsebærtrær som gir nydelig blomstring på våren. Mange av dem som flyttet til atriumhusene på Borgen bor her fortsatt. Og i fellesarealene har de plenfest hvert år.

- Det er et veldig flott fellesskap her, forteller Bjørn som også var med på å få bygget husene.

På taket står en værhane i kobber, ren og vakker i formen, laget av Bjørn. Og på alle bord i hagen står vaser med vakre villblomster. Ekteparet går ofte tur i skogen, og plukker blomster.

- Det er en av våre favorittsysler!

(Publisert i Budstikka 1. august 2009)

WiPlog

Les også om :

Den ville villahagen

Den ville villahagen

La humla suse og gled deg over alt som gror! I Henny Moans naturhage er det ingenting som heter ugress. Les mer »
.
Harmoni i krimdronningens hage

Harmoni i krimdronningens hage

Unni Lindells uterom har majestetiske trær, rene, klare linjer, brostein, og planter i nyanser av rødt, lilla og grønt. Samt nedgravde sikkerhetskopier til bokmanus. Les mer »
.
Tors late hage

Tors late hage

En hage som krever akkurat så mye jobb som du gidder, hva blir det? En hage for nytelse. Les mer »
.
Nytt liv i kunstnerhagen

Nytt liv i kunstnerhagen

Billedkunstner Eline Huitfeldt (55) maler fargerike bilder. I hagen henter hun inspirasjon fra fargene og energien i alt som vokser. Les mer »
.
Balansekunst på terrassen

Balansekunst på terrassen

I Yvonne Dengins uterom mangler plantene bakkekontakt. Til gjengjeld har de en fantastisk utsikt!Les mer »
.
En praktfull atriumhage

En praktfull atriumhage

Et intimt uterom bygget inn i selve huset. Ekteparet Wieses hemmelige hage blomstrer fra tidlig vår til sen høst.Les mer »
.
Vilt og vakkert

Vilt og vakkert

Ute i naturen plukker Beate Slipher (62) ville matvekster. I hagen spiller hun på lag med sine grønne venner. Les mer »
.
Drømmehagen

Drømmehagen

I Guri Haavis (47) uterom vandrer man på smale stier blant et mangfold av frodige vekster. Hagen er til å drømme seg bort i.Les mer »
.
Planter i arktisk klima

Planter i arktisk klima

I Vardø gjelder det å stå han av når det blåser som verst. Men selv her, i landets eneste by med arktisk klima, får hageentusiaster plantene til å trives. Les mer »
.
Interiørdamas uterom

Interiørdamas uterom

I Annett Sturks (42) hage nyter man måltider i en overbygd terrasse med peis, eller slapper av i flettede sjeselonger. Et sjarmerende uterom med duse farger og en blanding av nytt og gammelt. Les mer »
.
Gourmetgartnerens hage

Gourmetgartnerens hage

Arild Johan Landsnes (60) svermer for den engelske landskapshagen, og driver gourmetbutikk for planteelskere. Det synes i hagen hans.Les mer »
.
.