Foto: Tore Guriby

Et hav av roser

På Kolsås lever en imponerende samling roser et godt samliv med stauder. Og i Anne-Berit Ulstads vakre buketter slår forholdet gnister.
  • Publisert: 18. mai 2010
  • Sist oppdatert: 9. jun 2011
For over ti år siden flyttet Anne-Berit Ulstad og familien til Kolsås og huset hennes besteforeldre bygget på 1920-tallet. Roseinteressen, som hadde kommet snikende i årenes løp, slo da inn for fullt i den flere mål store hagen. I dag har hun nesten to hundre roser fordelt på rundt 90 sorter.

- DET VAR NOEN FÅ ROSER, peoner og høstfloks her da vi flyttet hit, men først og fremst var det en nyttehage med bærbusker og mange frukttrær, forteller Anne-Berit som er leder i Bærum hagelag og nestleder i Oslo og omegn roseforening.

Flere flotte, gamle epletrær står fortsatt igjen etter besteforeldrene, men det er de mange rosene i duse farger som preger hagen i dag.

- Jeg ble ferdig med de vanlige rosene i min forrige hage. Da vi kom hit begynte jeg og lese meg opp på roser, og startet jakten på spennende roser. Det er særlig de historiske, også kalt gammeldagse, rosene jeg er betatt av. De er både vakre og har fine dufter. Men jeg har moderne roser med gammeldags preg og.

Anne-Berit er dommer på rosekonkurranser for historiske roser, og har stor kunnskap om rosenes verden. Hun synes det er vanskelig å peke ut favoritter, men nevner de historiske Portlandrosene som remonterer, Gallicarosene som er engangsblomstrende ,og Austin-rosene som både dufter og har flotte farger.

- Jeg er også glad i den moderne buskrosen ”Colette”. Den har en spesiell rosa farge, dufter og tåler mye mer enn hardførhetssone H2-H3, som den har fått, skulle tilsi.
 
MEN GENERELT anbefaler Anne-Berit å velge hardføre rosesorter, og satse på roser som tåler 1-2 hardførhetssoner mer enn det er der den skal plantes.

- De historiske rosene er ofte tøffere enn andre. Og de hardføre Rugosasortene kommer i flere sorter enn dem man vanligvis tenker på, forteller hun. Men hun advarer mot stilkroser som gir minst blomster i løpet av sesongen, og som også er vanskeligst å få til.

Selv opplever hun sjelden at rosene hennes dør i løpet av vinteren. Hun graver store hull når hun planter roser, seksti cm dype, åtti cm til klatreroser, og hun bruker målestokk. Hver høst hypper hun godt opp rundt rosen med ny jord. - Jeg beskjærer rosene når bjørka har fått museører, og lager brenneslevann som jeg blant annet gjødsler med fram til St. Hans. Giftige midler bruker jeg aldri, mot lus bruker jeg grønnsåpe, og mot meldugg en blanding av vann, grønnsåpe og bakepulver.
 
FORAN OG MELLOM ROSENE har Anne-Berit plantet stauder. Favoritten blant staudene er staudegeranium i blått, hvitt og rosa.

- Den passer fint å plante mellom rosene. Lavendel er også fine sammen med roser.

I Anne-Berits hage er krukker med spennende sammensetninger av sommerblomster og stauder rene kunstverk. Ulike sommerblomster blandet med prydgress i forskjellige farger, og planter som henger over krukkekanten utgjør flotte kombinasjoner av form og farge.

Hun lager også ofte buketter, som hun gjerne gir bort.

- Jeg blander roser, stauder og blader av Hosta i bukettene. Hosta likte jeg ikke før, men nå har jeg blitt mer og mer glad i dem. Lave Hosta er også yppelig som kantplante.

For over ti år siden begynte hun med å plante roser og stauder rundt huset. Derfra har planteradiusen økt betraktelig i den store hagen. Et bed foran huset står nå klar til beplantning.

- Jeg har stadig nye prosjekter, smiler Anne-Berit.
 
(Publisert i Budstikka 18. juli 2009)
 

WiPlog
EmneordKrukker roser

Les også om :

Den ville villahagen

Den ville villahagen

La humla suse og gled deg over alt som gror! I Henny Moans naturhage er det ingenting som heter ugress. Les mer »
.
Harmoni i krimdronningens hage

Harmoni i krimdronningens hage

Unni Lindells uterom har majestetiske trær, rene, klare linjer, brostein, og planter i nyanser av rødt, lilla og grønt. Samt nedgravde sikkerhetskopier til bokmanus. Les mer »
.
Tors late hage

Tors late hage

En hage som krever akkurat så mye jobb som du gidder, hva blir det? En hage for nytelse. Les mer »
.
Nytt liv i kunstnerhagen

Nytt liv i kunstnerhagen

Billedkunstner Eline Huitfeldt (55) maler fargerike bilder. I hagen henter hun inspirasjon fra fargene og energien i alt som vokser. Les mer »
.
Balansekunst på terrassen

Balansekunst på terrassen

I Yvonne Dengins uterom mangler plantene bakkekontakt. Til gjengjeld har de en fantastisk utsikt!Les mer »
.
En praktfull atriumhage

En praktfull atriumhage

Et intimt uterom bygget inn i selve huset. Ekteparet Wieses hemmelige hage blomstrer fra tidlig vår til sen høst.Les mer »
.
Vilt og vakkert

Vilt og vakkert

Ute i naturen plukker Beate Slipher (62) ville matvekster. I hagen spiller hun på lag med sine grønne venner. Les mer »
.
Drømmehagen

Drømmehagen

I Guri Haavis (47) uterom vandrer man på smale stier blant et mangfold av frodige vekster. Hagen er til å drømme seg bort i.Les mer »
.
Planter i arktisk klima

Planter i arktisk klima

I Vardø gjelder det å stå han av når det blåser som verst. Men selv her, i landets eneste by med arktisk klima, får hageentusiaster plantene til å trives. Les mer »
.
Interiørdamas uterom

Interiørdamas uterom

I Annett Sturks (42) hage nyter man måltider i en overbygd terrasse med peis, eller slapper av i flettede sjeselonger. Et sjarmerende uterom med duse farger og en blanding av nytt og gammelt. Les mer »
.
Gourmetgartnerens hage

Gourmetgartnerens hage

Arild Johan Landsnes (60) svermer for den engelske landskapshagen, og driver gourmetbutikk for planteelskere. Det synes i hagen hans.Les mer »
.
.