Foto: Ulf Hansen

Gourmetgartnerens hage

Arild Johan Landsnes (60) svermer for den engelske landskapshagen, og driver gourmetbutikk for planteelskere. Det synes i hagen hans.
  • Publisert: 23. mai 2010
  • Sist oppdatert: 9. jun 2011
Et lite steinkast fra Landsnes Planteskole i Asker finnes et hus og en hage. Her bor Arild Johan Landsnes som eier og driver planteskolen, og hans familie. Eplet falt ikke langt fra stammen, det var hans far som bygde opp gartneriet for snart seksti år siden. Da foreldrene flyttet til Vestlandet på slutten av syttitallet, ble Arild daglig leder av planteskolen og kjøpte etter hvert den i alt syv mål store eiendommen. I tillegg til å drive planteskolen, anlegger og vedlikeholder han også hager han designer for andre.
 
- NOEN TROR JEG BARE DRIVER MED roser og syriner, men dette er bare en liten del av min virksomhet. Jeg har spesialist meg på planter etter engelsk stil, men tilpasset vårt klima. Selv om jeg er estetiker, er det viktig for meg å selge planter folk kan håndtere. Arild Johan Landsnes er en ivrig gartner som ønsker å inspirere, og gir gjerne kunder råd om alt fra plantevalg til gjødsling og beskjæring.

En dansk roseprodusent som reiste rundt til norske planteskoler ble til stor inspirasjon. Snart reiste Arild jevnlig til England for å dyrke sin interesse for historiske roser. Favorittrosen er Stanwell Perpetual, en remonterende pimpernellrose. - Den blomstrer fra midten av juni med sart rosa fylte blomster, dufter, er hardfør og nærmest fri for sykdom, forteller han ivrig. - Rugosa-gruppen anbefaler jeg også. Den er helt sunn, dufter og remonterer.
 
ENGLANDSTURENE førte til en stadig større interessert for hage- og landskapsarkitektur. Arild liker enkle hager med skulpturelle planter og trær, og plener med magnolia og løkplanter. - Jeg har brukt 25 år på å mestre engelsk hagedesign. Det er villhager satt i system.

På åttitallet fikk han rhododenrondilla, og ble særlig betatt av de løvfellende azaleasortene. – De har en skogsaktig sjarm, dufter og får flotte høstfarger. Syrindillaen kom da Arild fant syrinbibelen ”Lilacs”. – Syrin er en anvendelig busk som kan brukes frittstående, i gruppe og i frie hekker. En favoritt er Blanche Sweet, en hyacintiflora- krysning. Den blomstrer 7-10 dager tidligere enn de vanlige, og dufter mer.

Men for Arild er magnolia den staseligste planten. - Det er lite problemer med dem, de er fri for utøy, og det finnes mange herdige sorter. Den blomstrer kort, men har praktfulle blader! Selv setter jeg Leonard Messel og Wadas Memory øverst på magnoliapallen. Men for små hager anbefaler jeg stjernemagnolia Royal Star.
 
I ARILD LANDSNES EGEN HAGE legger man straks merke til de rene linjene. En flott gangvei av belegningsstein slynger seg rundt huset, og rammes inn av en velfrisert buksbomhekk. – Buksbom er fin innramming til hagen. De canadiske sortene er best. De koster mer, men får ikke vinterskader.

- Stauder er som limet og kittet i hagen. Jeg anbefaler geranium som bunndekker, og store grupper av alt. Det blir fint både på avstand og nært hold.

Selv holder han seg til fargeskalaen mellom hvit og rød på roser, og kombinerer med stauder i blått, lilla og fiolett. - Det er nok en litt romantisk stil, smiler han.

Det var ingen selvfølge for Arild å ta over gartneriet. - Jeg var veldig i tvil, og det var nok litt press fra mine foreldre. Jeg fikk rykte for å være sinte, unge Landsnes, som kunne mye om planter. Han drømte om å bli musiker og musikkpedagog, men valgte tilslutt å bli på planteskolen. I dag har han moro av også å produsere egne planter, og kan tilby planteelskere et stort, variert utvalg.
 
(Publisert i Budstikka 6. juni 2009)
WiPlog

Les også om :

Den ville villahagen

Den ville villahagen

La humla suse og gled deg over alt som gror! I Henny Moans naturhage er det ingenting som heter ugress. Les mer »
.
Harmoni i krimdronningens hage

Harmoni i krimdronningens hage

Unni Lindells uterom har majestetiske trær, rene, klare linjer, brostein, og planter i nyanser av rødt, lilla og grønt. Samt nedgravde sikkerhetskopier til bokmanus. Les mer »
.
Tors late hage

Tors late hage

En hage som krever akkurat så mye jobb som du gidder, hva blir det? En hage for nytelse. Les mer »
.
Nytt liv i kunstnerhagen

Nytt liv i kunstnerhagen

Billedkunstner Eline Huitfeldt (55) maler fargerike bilder. I hagen henter hun inspirasjon fra fargene og energien i alt som vokser. Les mer »
.
Balansekunst på terrassen

Balansekunst på terrassen

I Yvonne Dengins uterom mangler plantene bakkekontakt. Til gjengjeld har de en fantastisk utsikt!Les mer »
.
En praktfull atriumhage

En praktfull atriumhage

Et intimt uterom bygget inn i selve huset. Ekteparet Wieses hemmelige hage blomstrer fra tidlig vår til sen høst.Les mer »
.
Vilt og vakkert

Vilt og vakkert

Ute i naturen plukker Beate Slipher (62) ville matvekster. I hagen spiller hun på lag med sine grønne venner. Les mer »
.
Drømmehagen

Drømmehagen

I Guri Haavis (47) uterom vandrer man på smale stier blant et mangfold av frodige vekster. Hagen er til å drømme seg bort i.Les mer »
.
Planter i arktisk klima

Planter i arktisk klima

I Vardø gjelder det å stå han av når det blåser som verst. Men selv her, i landets eneste by med arktisk klima, får hageentusiaster plantene til å trives. Les mer »
.
Interiørdamas uterom

Interiørdamas uterom

I Annett Sturks (42) hage nyter man måltider i en overbygd terrasse med peis, eller slapper av i flettede sjeselonger. Et sjarmerende uterom med duse farger og en blanding av nytt og gammelt. Les mer »
.
Gourmetgartnerens hage

Gourmetgartnerens hage

Arild Johan Landsnes (60) svermer for den engelske landskapshagen, og driver gourmetbutikk for planteelskere. Det synes i hagen hans.Les mer »
.
.