Foto: Simen Dieserud Thornquist

Harmoni i krimdronningens hage

Unni Lindells uterom har majestetiske trær, rene, klare linjer, brostein, og planter i nyanser av rødt, lilla og grønt. Samt nedgravde sikkerhetskopier til bokmanus.
  • Publisert: 31. mai 2010
  • Sist oppdatert: 9. jun 2011
For fire år siden flyttet Unni, ektemann Per Christian Garnæs og katten Knut til et nybygget hus i en hemmelig blindvei like ved Høvikodden. Fra skrivestua i annen etasje kommer en imponerende strøm av bøker, og i hagen får forfatteren trim.
 
- DET VAR SOMMEREN 2005. Jeg kjørte fra hytta i Grimstad for å gå i begravelsen til Elfrid Barth og fem år gamle Frøya Olafsen, som begge så tragisk druknet i tsunamien. Det var en så trist og uendelig vakker begravelse. Samme dag ble dette huset lagt ut for salg. Da vi så sjøutsikten fra annen etasje, kjøpte vi det på stedet. Jeg har døpt huset ”Øyeblikket” for det er merkelig å tenke på at hadde jeg ikke skullet i den begravelsen, hadde jeg ikke bodd her, forteller Unni, som er en ekte Bærumsjente. Oldefaren, som var hjulmaker, kom fra Sverige til Skui i 1895. Selv er hun født på Haslum.

- Jeg følte at jeg kom hjem da vi flyttet hit, og dette er blitt et paradis for meg. Er ikke mange mordere her, og det er bra for en med så livlig fantasi som meg! Her gikk forresten gutten da han ble drept i Honningfellen, sier hun og peker ut av kjøkkenvinduet. I boka er huset blitt gammelt og omgitt av en villnishage. I virkeligheten er det ikke mye villnispreg over hagen. Brostein og plen utgjør gulvet i uterommet som stramt rammes inn av busker og stauder i harmoniske fargenyanser. Foruten en stor spiseplass er det flere sitteplasser rundt om i hagen med enkle stoler malt i friske blåfarger.

 - DET ER INGEN TILFELDIGHETER HER. Jeg liker en ren, klar stil, og har bare brukt planter med fargenyanser i rødt, lilla og grønt. Har hatt en plan med farger på både potter og blomster. Og om våren kommer det masse tulipaner i lilla og fiolette nyanser. Spør meg ikke hva plantene heter, men jeg har laget hager siden jeg var fire år. Som barn laget Unni miniatyrhager av mose, stein og blader. Blad med hår på syntes hun var ekkelt, så hårene klippet hun av med neglesaks.

- Jeg er fryktelig lat og trener aldri, så hagearbeid er den trimmen jeg får. Luking er fin trim. Jeg liker å luke. Om sommeren leser jeg også i hagen, og vi spiser middag og har gjester ute. Med de store vinduene i huset føler jeg at jeg bor i hagen.
 
Unni er glad i de gamle eiketrærne foran huset, men sjokkert over mengden med løv som faller ned om høsten.

- Det er flott å se opp på trærne, så lenge det ikke er grantrær. Grantrær liker jeg dårlig, de er mørke, triste og stygge. Får meg i dårlig humør. Føler jeg mister bøker hvis de er rundt meg. Grantrær suger all kraft ut av meg, jeg blir syk av dem. Jeg hater grantrær, avslutter hun kontant. Takk og pris står det andre trær utenfor skrivestua.

- Det gir en ro å se på trærne utenfor vinduet, de holder rundt meg når jeg skriver. Men jeg skvetter når Knut klatrer opp i dem og ser inn.
 
FØR UNNI LINDELL DEBUTERTE som forfatter i 1986 var hun frilansjournalist, og skrev blant annet for Budstikka.

Siden har hun skrevet hele 62 bøker - for barn og ungdom, dikt, humorbøker og kriminalromaner. Allerede i barneskolen skrev hun stiler som endte med masse drap i skogen. Men hun synes aldri det er lett. - Jeg må lure meg til å tro jeg klarer det, psyke meg opp til å tro det er lett. Når jeg begynner på en ny bok, vet jeg de store linjene, men ikke alt. Det er skummelt, og krever mye. Skrivingen er skikkelig ubehagelig. Jeg har panikk når jeg skriver, det gjør at jeg trekker meg i nakkehårene og skriver bedre enn jeg kan.

Resultatet av arbeidet passer hun godt på. Sikkerhetskopier gjemmes på forskjellige steder, blant annet i hagen. - Jeg har gått på butikken med store manusbunker i buksa. En gang lagde vår da seks år gamle sønn papirfly av et helt manus. Hva har du gjort, det er jo boka mi, sa jeg fortvilet. Ja, mamma, men jeg skal jo bli pilot svarte han. Og det er han blitt.

I år har Unni Lindell skrevet to bøker om Nifse Nella, barneboken ”Rødt for kjærlighet”, og en bok hvor hun har intervjuet barn om krig og fred. Inntektene fra den siste går til Redd Barna. Og akkurat nå skriver hun på en ny kriminalroman.

(Publisert i Budstikka 8. august 2009)
WiPlog
Emneordtrær

Les også om :

Den ville villahagen

Den ville villahagen

La humla suse og gled deg over alt som gror! I Henny Moans naturhage er det ingenting som heter ugress. Les mer »
.
Harmoni i krimdronningens hage

Harmoni i krimdronningens hage

Unni Lindells uterom har majestetiske trær, rene, klare linjer, brostein, og planter i nyanser av rødt, lilla og grønt. Samt nedgravde sikkerhetskopier til bokmanus. Les mer »
.
Tors late hage

Tors late hage

En hage som krever akkurat så mye jobb som du gidder, hva blir det? En hage for nytelse. Les mer »
.
Nytt liv i kunstnerhagen

Nytt liv i kunstnerhagen

Billedkunstner Eline Huitfeldt (55) maler fargerike bilder. I hagen henter hun inspirasjon fra fargene og energien i alt som vokser. Les mer »
.
Balansekunst på terrassen

Balansekunst på terrassen

I Yvonne Dengins uterom mangler plantene bakkekontakt. Til gjengjeld har de en fantastisk utsikt!Les mer »
.
En praktfull atriumhage

En praktfull atriumhage

Et intimt uterom bygget inn i selve huset. Ekteparet Wieses hemmelige hage blomstrer fra tidlig vår til sen høst.Les mer »
.
Vilt og vakkert

Vilt og vakkert

Ute i naturen plukker Beate Slipher (62) ville matvekster. I hagen spiller hun på lag med sine grønne venner. Les mer »
.
Drømmehagen

Drømmehagen

I Guri Haavis (47) uterom vandrer man på smale stier blant et mangfold av frodige vekster. Hagen er til å drømme seg bort i.Les mer »
.
Planter i arktisk klima

Planter i arktisk klima

I Vardø gjelder det å stå han av når det blåser som verst. Men selv her, i landets eneste by med arktisk klima, får hageentusiaster plantene til å trives. Les mer »
.
Interiørdamas uterom

Interiørdamas uterom

I Annett Sturks (42) hage nyter man måltider i en overbygd terrasse med peis, eller slapper av i flettede sjeselonger. Et sjarmerende uterom med duse farger og en blanding av nytt og gammelt. Les mer »
.
Gourmetgartnerens hage

Gourmetgartnerens hage

Arild Johan Landsnes (60) svermer for den engelske landskapshagen, og driver gourmetbutikk for planteelskere. Det synes i hagen hans.Les mer »
.
.