Foto: Knut Bjerke

Interiørdamas uterom

I Annett Sturks (42) hage nyter man måltider i en overbygd terrasse med peis, eller slapper av i flettede sjeselonger. Et sjarmerende uterom med duse farger og en blanding av nytt og gammelt.
  • Publisert: 24. mai 2010
  • Sist oppdatert: 9. jun 2011
Da Annett Sturk og mannen flyttet til Blommenholm for sytten år siden, ble villaen fra 1924 kalt spøkelseshuset, og den 1,7 mål store tomten var helt igjengrodd. Nå er barn kommet til, villaen kontinuerlig pusset opp og bygget på, og hagen har blitt et hyggelig sted å være med flere steder man kan slå seg ned.
 
- JEG ER EN GOD, gammeldags interiørdame som har jobbet med interiør i tjue år, sier Annett som driver sitt eget interiørkonsulentfirma. Hun lager farger og fargekart for interiørkjeden Fargerike, er kjent fra TV-serien ”Forandring fryder”, og har skrevet flere bøker om farger og interiør.

Annetts uterom vitner om en interiørhånd som får ting til å passe sammen på en avslappet og naturlig måte. Her er en stolt gårdshane av jern som vokter inngangen til hagen, rustikke krukker med sommerblomster og hosta, lykter, og flettede sjeselonger med innbydende puter. En Buddhafigur ønsker velkommen til den overbygde terrassen med peis og dype benker med puter i duse farger, som skapt til å krype opp i.

- Jeg liker ikke merkelapper som shabby chic og romantisk. Vakre ting vil være vakre uansett. Og jeg er glad i ting som er gamle. De bærer på en historie. Det blir ikke sjel over et sted hvis du bare har nye ting, mener Annett.
 
Da de flyttet til den gjengrodde hagen, kuttet de ned en del trær og buskas, og satte opp murer for å skape terrasser.

- Men vi har prøvd å beholde så mange trær som mulig. Det store epletreet midt i hagen er fra tidenes morgen, eller i alle fall fra da huset ble bygd. Det er fint å tenke på at noen har vært her før oss, og vise respekt for det de gjorde.

Annett er ingen stor plantekjenner. – Jeg er ikke opptatt av hva plantene heter. Disse her for eksempel, sier hun og peker mot to krukker med rosa pelargonia. - Åja, det er det de heter, ler hun. Men valmue kjenner hun navnet på. Blekrosa orientvalmue er en av hennes favoritter. – Jeg handler planter på impuls, og velger rett og slett de jeg synes er vakre. Og jeg synes godt man kan blande blomster med mange forskjellige farger. Oransje sammen med rosa for eksempel. Ingen farger blir feil når det gjelder blomster.
 
DEN OVERBYGDE TERRASSEN av mur er av nyere dato, og holder seg deilig sval på hete sommerdager. Ved siden av har de bygget et verksted hvor Annett lager fargeprøver og maler bilder.

- Akkurat nå skriver jeg også på en kokebok om bønner, linser og deilig økologisk mat. Jeg er blitt veldig opptatt av økologisk mat de senere år, og drømmer om et drivhus. Også er jeg opptatt av kompost, matkompost blir til flott, næringsrik jord. Giftige plantemidler bruker jeg aldri i hagen. Grønnsåpe fungerer fint mot lus på rosene.

En kan jo lure på hvordan Annett får tid til alt.

- Jeg jobber sammen med søsteren min, hun bor i det andre huset på tomten. Det er hun som er sjefen og holder orden på ting. Min egen arbeidsmetode er kaos, men resultatet blir hyggelig, smiler Annett.

- Luker gjør jeg bare når jeg har tid og lyst.

(Publisert i Budstikka 11. juli 2009)
 
 

WiPlog

Les også om :

Den ville villahagen

Den ville villahagen

La humla suse og gled deg over alt som gror! I Henny Moans naturhage er det ingenting som heter ugress. Les mer »
.
Harmoni i krimdronningens hage

Harmoni i krimdronningens hage

Unni Lindells uterom har majestetiske trær, rene, klare linjer, brostein, og planter i nyanser av rødt, lilla og grønt. Samt nedgravde sikkerhetskopier til bokmanus. Les mer »
.
Tors late hage

Tors late hage

En hage som krever akkurat så mye jobb som du gidder, hva blir det? En hage for nytelse. Les mer »
.
Nytt liv i kunstnerhagen

Nytt liv i kunstnerhagen

Billedkunstner Eline Huitfeldt (55) maler fargerike bilder. I hagen henter hun inspirasjon fra fargene og energien i alt som vokser. Les mer »
.
Balansekunst på terrassen

Balansekunst på terrassen

I Yvonne Dengins uterom mangler plantene bakkekontakt. Til gjengjeld har de en fantastisk utsikt!Les mer »
.
En praktfull atriumhage

En praktfull atriumhage

Et intimt uterom bygget inn i selve huset. Ekteparet Wieses hemmelige hage blomstrer fra tidlig vår til sen høst.Les mer »
.
Vilt og vakkert

Vilt og vakkert

Ute i naturen plukker Beate Slipher (62) ville matvekster. I hagen spiller hun på lag med sine grønne venner. Les mer »
.
Drømmehagen

Drømmehagen

I Guri Haavis (47) uterom vandrer man på smale stier blant et mangfold av frodige vekster. Hagen er til å drømme seg bort i.Les mer »
.
Planter i arktisk klima

Planter i arktisk klima

I Vardø gjelder det å stå han av når det blåser som verst. Men selv her, i landets eneste by med arktisk klima, får hageentusiaster plantene til å trives. Les mer »
.
Interiørdamas uterom

Interiørdamas uterom

I Annett Sturks (42) hage nyter man måltider i en overbygd terrasse med peis, eller slapper av i flettede sjeselonger. Et sjarmerende uterom med duse farger og en blanding av nytt og gammelt. Les mer »
.
Gourmetgartnerens hage

Gourmetgartnerens hage

Arild Johan Landsnes (60) svermer for den engelske landskapshagen, og driver gourmetbutikk for planteelskere. Det synes i hagen hans.Les mer »
.
.