Foto: Knut Bjerke

Nytt liv i kunstnerhagen

Billedkunstner Eline Huitfeldt (55) maler fargerike bilder. I hagen henter hun inspirasjon fra fargene og energien i alt som vokser.
  • Publisert: 28. mai 2010
  • Sist oppdatert: 18. jan 2011
Da Eline Huitfeldt første gang kom til den vel seks mål store eiendommen "Gilje" på Lysaker, var hagen så gjengrodd at hun lurte på om det var håp. Så oppdaget hun de nydelige akeleiene, og visste med ett at det var der hun ville bo. I 2006 flyttet Eline, hennes barn og daværende ektemann til eiendommen med den gule villaen fra 1896 som engang tilhørte maler og tegner Erik Werenskiold - en dominerende skikkelse i den såkalte Lysakerkretsen.
 
- Jeg kunne ikke mye om hage da vi kom hit, men var inspirert av maleren Monets hage. Han plantet sin hage med tanke på fargene han ville ha inn i den, forteller Eline. Hun begynte straks å lese seg opp på gamle hager og planter, og meldte seg inn i hagelag og Botanisk hages Venner. - Jeg lærer mye i Botanisk hage, og handler på deres årlige planteutsalg.

ETTER AT ALT BUSKASET var fjernet fra hagen ble det funnet stein fra gamle, sammenraste terrasser. Med hjelp fra et landskapsarkitektfirma ble nye terrasser laget ved å bygge murer av skifer blandet med den opprinnelige steinen. Grusganger ble lagt der det falt seg naturlig i terrenget. En sildrende bekk og en dam med resirkulerende vannsystem ble også bygget inn i hagen. - Jeg liker trær som henger over vann. Gullregnen er så vakker med de gule, hengende rankene som speiler seg i dammen. Og det gamle morelltreet har nærmest en japansk form der det lener seg ut over vannet, sier hun. Eiendommen er omgitt av mange trær, og midt i hagen står noen prektige gamle furuer som Werenskiold i sin tid satt og tegnet. På grunn av alle trærne trives også rådyr og fugler i hagen.

Noe av det første Eline gjorde i hagen var å så en blomstereng. - Jeg synes markblomster er de vakreste blomster og lager mye blomsterbuketter med markblomster og strå. Og jeg er opptatt av stedsbundne planter. Marianøkleblom vokser vilt her, og marsfiolene var også her da vi kom. De lukter så godt og har en nydelig fiolettfarge.

Langs bekken har hun plantet forskjellige stauder. - Scabiosa er vakre, de står så flott, og gyldenlakk er spennende. Til det gule, maskuline huset synes jeg det passer med blomster med kraftige farger. Jo mer farger desto bedre! Særlig gult og blått er jeg glad i, og gult tiltrekker seg dessuten sommerfugler.

Eline og familien reiser gjerne bort midt på sommeren, og hun er derfor opptatt av blomstring vår og høst. Kuletistler, solsikker, stokkroser og georginer er noen av blomstene hun gleder seg over etter sommerferien. I skråningen ned mot drivhuset bugner det nå av vakre Iris. De tar Eline med opp i loftsatelieret og maler. Med store vinduer og flott utsikt utover Lysakerfjorden utforsker hun fargenes muligheter og forsøker å få fargene til å synge.
 
- JEG GÅR RUNDT I HAGEN og ser hele tiden, og kan sette meg ned i timevis og tegne hvordan grenene vokser. Men jeg liker også å bare sitte i hagen og kose meg, sier hun. Familien og venner spiser ofte ute i hagen eller i drivhuset, og de mange hyggelige sitteplassene rundt omkring på eiendommen inviterer en til å slå seg ned.

Eline planter og sår alt i hagen selv, og hver kveld går hun ut og luker. Når mørket faller på blir enkelte trær, deler av bekk og murer belyst.

Eline Huitfeldt maler både abstrakte og figurative bilder. I hennes forrige utstilling spilte naturen en stor rolle. Og nå har hun også fått de fargene hun vil ha inn i sin hage.

(Publisert i Budstikka 13. juni 2009)
WiPlog

Les også om :

Den ville villahagen

Den ville villahagen

La humla suse og gled deg over alt som gror! I Henny Moans naturhage er det ingenting som heter ugress. Les mer »
.
Harmoni i krimdronningens hage

Harmoni i krimdronningens hage

Unni Lindells uterom har majestetiske trær, rene, klare linjer, brostein, og planter i nyanser av rødt, lilla og grønt. Samt nedgravde sikkerhetskopier til bokmanus. Les mer »
.
Tors late hage

Tors late hage

En hage som krever akkurat så mye jobb som du gidder, hva blir det? En hage for nytelse. Les mer »
.
Nytt liv i kunstnerhagen

Nytt liv i kunstnerhagen

Billedkunstner Eline Huitfeldt (55) maler fargerike bilder. I hagen henter hun inspirasjon fra fargene og energien i alt som vokser. Les mer »
.
Balansekunst på terrassen

Balansekunst på terrassen

I Yvonne Dengins uterom mangler plantene bakkekontakt. Til gjengjeld har de en fantastisk utsikt!Les mer »
.
En praktfull atriumhage

En praktfull atriumhage

Et intimt uterom bygget inn i selve huset. Ekteparet Wieses hemmelige hage blomstrer fra tidlig vår til sen høst.Les mer »
.
Vilt og vakkert

Vilt og vakkert

Ute i naturen plukker Beate Slipher (62) ville matvekster. I hagen spiller hun på lag med sine grønne venner. Les mer »
.
Drømmehagen

Drømmehagen

I Guri Haavis (47) uterom vandrer man på smale stier blant et mangfold av frodige vekster. Hagen er til å drømme seg bort i.Les mer »
.
Planter i arktisk klima

Planter i arktisk klima

I Vardø gjelder det å stå han av når det blåser som verst. Men selv her, i landets eneste by med arktisk klima, får hageentusiaster plantene til å trives. Les mer »
.
Interiørdamas uterom

Interiørdamas uterom

I Annett Sturks (42) hage nyter man måltider i en overbygd terrasse med peis, eller slapper av i flettede sjeselonger. Et sjarmerende uterom med duse farger og en blanding av nytt og gammelt. Les mer »
.
Gourmetgartnerens hage

Gourmetgartnerens hage

Arild Johan Landsnes (60) svermer for den engelske landskapshagen, og driver gourmetbutikk for planteelskere. Det synes i hagen hans.Les mer »
.
.