Foto: Trine Jødal

Tors late hage

En hage som krever akkurat så mye jobb som du gidder, hva blir det? En hage for nytelse.
  • Publisert: 29. mai 2010
  • Sist oppdatert: 18. jan 2011
Vår nasjonale hagepropell Tor Smaaland har verken tid eller lyst til utagerende jobbing i egen hage. Når han ikke jobber som anleggsgartner, hagedesigner, hageskribent, tv-gartner, skriver hagebøker, flyr hanglider med mer, foretrekker han å bare nyte i egen hage. ”Late hager” er da også Smaalands mestselgende hagebok. ”Hvordan ha en lettstelt hage”, er budskapet som går igjen når han entusiastisk deler sine kunnskaper og sprer sin grenseløse hageglede.
 
Bambus og rhododendron
- Det var ingenting her, forteller Tor om rekkehushagen han og familien tok over for tre år siden på Hosle. Nå helt i starten av hagesesongen er mengder av bambus og rhododendron det mest iøynefallende i Tor Smaalands hage. Og nettopp bambus er en av hans favoritter. - Fordi den vokser voldsomt fort! Man kan bygge hus av den, lage cellulose, den kan spises, er eviggrønn og vokser til og med om vinteren! ramser Tor ivrig opp.

Rhododenron er også en yndling. Eviggrønn den og.  - Også kommer den i så mange varianter!

Smaalands hagegulv består av skifer, brostein samt en stor treplatting. - Det mest vedlikeholdskrevende i hagen er gressplen, sier Tor, og forklarer dermed det totale fraværet av plen i egen hage.
 
Konfekt i hagelaboratoriet
Rundt frokostplassen foran huset står små trær i store krukker. På et av dem vokser noe som ligner mandariner. Det er en Calamondin, en krysning mellom mandarin og cumquat. - Lukt på sitrontreet, lokker Tor. Det dufter deilig, av blomst og … sitron. En liten bananpalme står og henger med sine enorme bananblader. Ved siden av står noe Tor tror er et grapefrukttre.
- For meg er hagen et laboratorium hvor jeg prøver ut nye ting, forteller Tor. Nå bygger han en kombinert vinterhage/ kontor/ verksted som skal holde 30 eksotiske plussgrader om vinteren. Og om litt skal frokostplassen fylles av krukker med allslags krydderurter.

- Ved inngangsporten har jeg mynte, så kan man gnafse i seg noen blader på veien. Men pass på, mynte sprer seg grassalt! advarer han.
- Også dyrker jeg konfekt, sier han, og mener bær, druer og kiwi. Han prioriterer variasjon framfor matauk, og har både blåbær, rips, jordbær, solbær, stikkelsbær, boysenbær og thaibær. Samt masse markjordbær.
- Plant bærbusker ved inngangspartiet, så kan man plukke med seg en konfekt i farten, anbefaler han. Mais dyrker han i en stor krukke fordi det ser så herlig sydlandsk ut.
I det fargerike fellesskapet i hagen lever også valnøtt, trollhassel, hjertetre, urtidstre, hjortesumakk og Ginkgo biloba (tempeltre). - Ginkgo biloba burde alle dyrke bare pga navnet, ler Tor.
 
Naken gartner
- Under oppveksten tilbrakte jeg mest mulig tid ute, naken, forteller Tor. Noe han stadig praktiserer i den skjermete oasen bak huset. Det var som sivilarbeider på epilepsisenteret i Sandvika Tor Smaaland så hagelyset. Allerede mens han gikk på gartnerskole startet han egen bedrift. For å få fart på butikken rappet han hundrevis av brosjyrer fra en leverandør av stein og skifer, stemplet de med eget stempel og la dem i postkasser på Nesøya.

- Etter mange år med mye steinlegging ble jeg superallergisk mot sementstøv, hadde en lengre opphold på Rikshospitalet og måtte omskoleres. Etter over ti år som redaktør for fagtidsskrifter begynte han å spre hagegleden for egen hånd, og Hage-Tor falt i god jord hos det norske folk.

(Publisert i Budstikka 9. mai 2009)
WiPlog

Les også om :

Den ville villahagen

Den ville villahagen

La humla suse og gled deg over alt som gror! I Henny Moans naturhage er det ingenting som heter ugress. Les mer »
.
Harmoni i krimdronningens hage

Harmoni i krimdronningens hage

Unni Lindells uterom har majestetiske trær, rene, klare linjer, brostein, og planter i nyanser av rødt, lilla og grønt. Samt nedgravde sikkerhetskopier til bokmanus. Les mer »
.
Tors late hage

Tors late hage

En hage som krever akkurat så mye jobb som du gidder, hva blir det? En hage for nytelse. Les mer »
.
Nytt liv i kunstnerhagen

Nytt liv i kunstnerhagen

Billedkunstner Eline Huitfeldt (55) maler fargerike bilder. I hagen henter hun inspirasjon fra fargene og energien i alt som vokser. Les mer »
.
Balansekunst på terrassen

Balansekunst på terrassen

I Yvonne Dengins uterom mangler plantene bakkekontakt. Til gjengjeld har de en fantastisk utsikt!Les mer »
.
En praktfull atriumhage

En praktfull atriumhage

Et intimt uterom bygget inn i selve huset. Ekteparet Wieses hemmelige hage blomstrer fra tidlig vår til sen høst.Les mer »
.
Vilt og vakkert

Vilt og vakkert

Ute i naturen plukker Beate Slipher (62) ville matvekster. I hagen spiller hun på lag med sine grønne venner. Les mer »
.
Drømmehagen

Drømmehagen

I Guri Haavis (47) uterom vandrer man på smale stier blant et mangfold av frodige vekster. Hagen er til å drømme seg bort i.Les mer »
.
Planter i arktisk klima

Planter i arktisk klima

I Vardø gjelder det å stå han av når det blåser som verst. Men selv her, i landets eneste by med arktisk klima, får hageentusiaster plantene til å trives. Les mer »
.
Interiørdamas uterom

Interiørdamas uterom

I Annett Sturks (42) hage nyter man måltider i en overbygd terrasse med peis, eller slapper av i flettede sjeselonger. Et sjarmerende uterom med duse farger og en blanding av nytt og gammelt. Les mer »
.
Gourmetgartnerens hage

Gourmetgartnerens hage

Arild Johan Landsnes (60) svermer for den engelske landskapshagen, og driver gourmetbutikk for planteelskere. Det synes i hagen hans.Les mer »
.
.