Foto: Knut Bjerke

Vilt og vakkert

Ute i naturen plukker Beate Slipher (62) ville matvekster. I hagen spiller hun på lag med sine grønne venner.
  • Publisert: 25. mai 2010
  • Sist oppdatert: 18. jan 2011
Beates apotekerfar tok henne ofte med ut på tur og fortalte om de ville plantene. I dag vet hun mer enn de fleste om hva som kan spises ute i naturen, hvilke matretter man kan lage av naturens grøde, og plantenes historie. Beate er hage- og interiørjournalist og forfatter av en rekke bøker om interiør, hage og ville matvekster. ”Uteromsboka” er hennes siste bok.
 
Da Beate og familien flyttet inn i tomannsboligen i Asker i 1981, var hun mest opptatt av at den ettmål store tomten skulle fungere som lekeplass for barna.
- Jeg kjente den ville naturen best, og visste lite om hage. Det hun derimot kunne mye om, var interiør og innerom, og denne kunnskapen kom til nytte i hagen. Murer og stein ble brukt til å lage nivåer der det i utgangspunktet bare var en eneste stor, bratt gressbakke og store rullesteiner fikk avgrense bed.

En sti av steinheller fører fram til en lun sitteplass bak huset.
- Det er gøy å skape rom med planter, sier Beate. Og sitteplassen inntil husveggen føles virkelig som et grønt, levende rom hvor veggene består av klatrehortensia, alpeklematis, fagerbusk, sargenteple og hegg. Bak glassveggene til husets vinterhage strutter grønne inneplanter. Steinheller utgjør hagerommets gulv, og om sommeren lager hun et tak av et kassert hvitt kamuflasjenett fra Forsvaret!
 
- MIN KJÆRE HASSELURT! Beate bøyer seg ned og stryker over teppet med de blanke, mørkegrønne bladene. Hun mener den er en redning for rotete kanter i hagen. Hasselurt trives i skygge, sprer seg, er lett å dele, og vokser så tett at selv skvallerkålen må gi tapt.
- Hasselurt rydder opp i hagen! Hun er i det hele tatt glad i bladformer, og en japansk viftelønn vifter villig med sine vakre gulgrønne blader.

Beate er fascinert av planter med villpreg. En stor prestekrageeng har slått seg til bak huset.
- De bare flyttet inn og begynte å spre seg. Jeg klipper bare en sti rundt. Og dette er mine gode venner, sier hun, og peker på skogsymre.
- De er som store hvitveis, og har spredd seg veldig. Villblomstpreget er også det hun liker med den bunndekkende rosen Max Graff. Hos rosa rugosa rosene liker hun de matnyttige nypene. Også mose er hun glad i. Foran huset vokser en moseplen ispedd noen gresstrå, og en stor stein dekkes av en frodig mosepute. - Dette vil jeg skal bli mosehagen min, sier Beate.

- DER HAR SPANSK KJØRVEL forvillet seg igjen. Den er så frekk! Løpstikke og mynte storkoser seg også her, og får gjøre som de selv vil. Bergmynte (vill oregano) har kommet innvandrende av seg selv, den bruker Beate ofte til kjøtt- og pastasauser.
- De som liker seg her, skal jeg samarbeide med. Og de som ikke trives, kjemper jeg ikke med. Armensk bjørnebær, stikkelsbær og jordbær har jeg plantet og de trives. Markjordbær har selv bestemt seg for å gro mellom hellene.

Beate Slipher har drevet med kompost i mange år. Hun har åpen kompostbinge for hageavfall, og en lukket matkompost. Hun liker å jobbe med komposten og nære jorda med den.
- Da føler jeg meg som et godt menneske. Det er fint å se komposten bli til sunn, levende jord.

Tidligere dyrket Beate poteter, sukkererter og squash, men etter at hun fikk feriehus i Tyrkia har hun trappet ned dyrkingen. Enklere da å hente maten ute i naturen.
- Det er en glede å kjenne ville vekster, de blir som gamle venner.

(Publisert i Budstikka 30. mai 2009)
 

WiPlog

Les også om :

Den ville villahagen

Den ville villahagen

La humla suse og gled deg over alt som gror! I Henny Moans naturhage er det ingenting som heter ugress. Les mer »
.
Harmoni i krimdronningens hage

Harmoni i krimdronningens hage

Unni Lindells uterom har majestetiske trær, rene, klare linjer, brostein, og planter i nyanser av rødt, lilla og grønt. Samt nedgravde sikkerhetskopier til bokmanus. Les mer »
.
Tors late hage

Tors late hage

En hage som krever akkurat så mye jobb som du gidder, hva blir det? En hage for nytelse. Les mer »
.
Nytt liv i kunstnerhagen

Nytt liv i kunstnerhagen

Billedkunstner Eline Huitfeldt (55) maler fargerike bilder. I hagen henter hun inspirasjon fra fargene og energien i alt som vokser. Les mer »
.
Balansekunst på terrassen

Balansekunst på terrassen

I Yvonne Dengins uterom mangler plantene bakkekontakt. Til gjengjeld har de en fantastisk utsikt!Les mer »
.
En praktfull atriumhage

En praktfull atriumhage

Et intimt uterom bygget inn i selve huset. Ekteparet Wieses hemmelige hage blomstrer fra tidlig vår til sen høst.Les mer »
.
Vilt og vakkert

Vilt og vakkert

Ute i naturen plukker Beate Slipher (62) ville matvekster. I hagen spiller hun på lag med sine grønne venner. Les mer »
.
Drømmehagen

Drømmehagen

I Guri Haavis (47) uterom vandrer man på smale stier blant et mangfold av frodige vekster. Hagen er til å drømme seg bort i.Les mer »
.
Planter i arktisk klima

Planter i arktisk klima

I Vardø gjelder det å stå han av når det blåser som verst. Men selv her, i landets eneste by med arktisk klima, får hageentusiaster plantene til å trives. Les mer »
.
Interiørdamas uterom

Interiørdamas uterom

I Annett Sturks (42) hage nyter man måltider i en overbygd terrasse med peis, eller slapper av i flettede sjeselonger. Et sjarmerende uterom med duse farger og en blanding av nytt og gammelt. Les mer »
.
Gourmetgartnerens hage

Gourmetgartnerens hage

Arild Johan Landsnes (60) svermer for den engelske landskapshagen, og driver gourmetbutikk for planteelskere. Det synes i hagen hans.Les mer »
.
.